Wat kunnen we voor u doen en wat is er mogelijk in de tuin?

 

ontwerp en aanleg tuinen

Amstelhoveniers ontwerpt en realiseert het totaalconcept voor de tuin. Doordat we zowel projecten ontwerpen als aanleggen verloopt de overgang van het ontwerp naar de uitvoering efficiënt. Dit werkt kostenbesparend. Als u een ontwerp van Amstelhoveniers door ons laat uitvoeren kunnen we het ontwerp gratis of tegen een gereduceerd tarief aanbieden afhankelijk van de grootte van het project.

De ontwerper van de tuin heeft tevens de leiding bij de aanleg van de tuin. De communicatielijnen blijven daardoor kort en de opdrachtgever heeft één aanspreekpunt.

bestrating, beton- en metselwerk

We leggen aan alle vormen van verharding, van kleiklinkers, natuursteen tot houten vlonders. Bij beton en metselwerk kunt u denken aan hardstenen trappen, zitbanken, verhoogde plantenborders, ombouwen van steen voor de jacuzzi, zwembad of vijver.

Op onze website vindt u onder foto en projecten hier voorbeelden van. Directe link: foto of projecten

fonteinen en vijvers

Een tuin zonder water is geen tuin zegt men weleens. Dit is wat overdreven gesteld maar een kern van waarheid zit er in. Water is een basisvoorwaarde voor leven. Een fontein of stromend water is levendig en maakt indien goed toegepast een rustgevend geluid. Het geluid van water doet omgevingslawaai van bijvoorbeeld de stad of een drukke straat naar de achtergrond verdwijnen.

We hebben als specialisatie het maken van mozaïek- fonteinen en vijvers. Op onze website vindt u hier een aantal voorbeelden van of klik op één van deze links: vijver met mozaïekfontein of mozaïekvijver Amstelveen

hout- en timmerwerk

De hovenier van tegenwoordig moet een allround vakman zijn. Hout en timmerwerk is hier een onderdeel van. Voorbeelden van timmerwerk in de tuin zijn het maken van een schuur, tuinhuis, tuinkast, vlonder, plantenbak, schutting, pergola en hekwerk.

In ons team zitten twee collega’s Johan en Bouke die het hout- en meubileringscollege hebben afgerond. Samen met Roland van Oosten bouwkundige (T.U. Delft) zorgt Amstelhoveniers voor praktische, creatieve en degelijke bouwwerken in de tuin.

Meer vierkante meters woonruimte in Amsterdam d.m.v. woonruimte in de tuin

Een schuur wordt voornamelijk voor de opslag van spullen gebruikt. Er is ook de mogelijkheid een tuinhuis te bouwen dat volledig verwarmd en geïsoleerd is inclusief stromend water. Zo´n tuinhuis kan dienen als extra (logeer)kamer, bedrijfs- of woonruimte. Uiteraard moet de verhouding tussen tuin en bebouwing in de juiste balans blijven en aan de wettelijke regelgeving voldoen. Zowel in het geval van een schuur als bij het maken van woon- of bedrijfsruimte in de tuin zijn deze extra m2 in vele opzichten waardevol. Zeker in een stad als Amsterdam waar (woon)ruimte een schaars goed is.

Op het dak van het tuinhuis is er de mogelijkheid begroeiing te planten, het zogenaamde groene dak. De begroeiing kan o.m. bestaan uit vetplanten of grassen. Ook een groente- of kruidentuintje in de vorm van stadslandbouw behoort tot de mogelijkheden. Een groen dak heeft als één van de voordelen dat het op de temperatuur in en om het tuinhuis een verkoelende werking heeft. Doordat de dakbedekking niet aan UV licht wordt blootgesteld zal het een aanzienlijk langere levensduur hebben.

grondwerk en drainage

grondwerk

Voordat we met de daadwerkelijke aanleg van een tuin beginnen volgt na het leeghalen van de tuin het grondwerk. Wortels, boomstronken en oude bestrating worden uit de grond gehaald. De tuin moet meestal worden opgehoogd met aarde en zand. We doen dit met de hand, graafmachine of een hijskraan. Ook is er de mogelijkheid van het zogenaamde zandspuiten.

zandspuiten

Als er veel zand in een achtertuin of een andere moeilijk te bereiken plek moet worden aangebracht is het vaak het voordeligst dit in de tuin te laten spuiten. In een kleine twee uur tijd spuiten we 20 m3 zand een tuin in. Het enige wat er door uw huis gaat is de buis waar het zand doorheen wordt gespoten. Voorbeeld van zandspuiten in de tuin, zie deze link: zandspuiten

drainage

Als er in de tuin wateroverlast is kunnen we een drainagesysteem aanleggen. Voor de afvoer van het overtollige water sluiten we dit systeem aan op de riolering. Veel tuinen in Amsterdam en West-Nederland hebben te kampen met wateroverlast. Wateroverlast betekent dat er na een regenbui gedurende dagen water in de tuin blijft staan en de bodem lang drassig blijft.

Amstelhoveniers heeft veel ervaring in het oplossen van deze problemen. We hebben vele Amsterdamse achtertuinen maar ook grotere oppervlaktes van duizenden m2 gedraineerd. In principe leggen we binnen een dag drainage aan in een tuin van 100 m2. Er wordt een drainagebuis ingegraven en minimaal één controleput geïnstalleerd. In deze put verzameld zich het water uit de drainagebuis. Het overtollige water wordt d.m.v. een pomp uit de controleput het riool ingepompt. De pomp slaat automatisch aan als de put volstroomt met water.

Voor een voorbeeld van een project met grondwerk en drainage zie deze link: grondwerk en drainage.

moestuin en kruidentuin

Stadslandbouw, Urban Farming

Wat is er smaakvoller en verser dan groente en fruit uit eigen tuin. Wat je in de winkel koopt is vaak gekweekt op houdbaarheid en een mooie vorm. Hierdoor vallen veel variëteiten zoals oude rassen van een groente of fruitsoort voor de commerciële kwekers af. Met een eigen moestuin heeft men deze nadelen niet en men kan kiezen voor variëteiten die smaakvoller en gezonder zijn. Daarnaast geeft het telen van groente en fruit voldoening en plezier.

Amstelhoveniers legt moestuinen aan voor restaurants, particulieren en de buurt, de zogenaamde buurtmoestuinen. Een voorbeeld van een buurtmoestuin is Moes 32 op IJburg dat Amstelhoveniers heeft helpen opzetten. Klik op de volgende link naar facebook voor meer info: Moes32 .

Voor o.a. restaurant de Hoftuin hebben we de moestuin ontworpen en aangelegd, deze moestuin is gelegen tussen museum de Hermitage en de Weesperstraat. Op de video pagina van deze website kunt u een aantal video’s zien over deze moestuinen of klik op deze link: Video om direct naar deze video’s te gaan. Voor foto’s over dit onderwerp ga naar: Foto en klik daar in het menu op groente&fruit

beplanting voor binnen- en buitenruimte

Zonder beplanting zou een binnen- en buitenruimte voornamelijk bestaan uit niet levende materialen zoals steen en hout. Planten verzachten deze materialen en maken een tuin compleet. Het aanbrengen van beplanting is vaak de grootste visuele verandering in het proces van tuinaanleg en gebeurt veelal als laatste.

Met de liefde voor planten is de passie voor tuinen bij mij de oprichter van Amstelhoveniers begonnen. Ik ben een liefhebber van de mediterrane plantenwereld en andere exotische planten die in het Nederlandse klimaat gebruikt kunnen worden. Amstelhoveniers heeft in de loop der jaren contacten opgebouwd met diverse kwekers en toeleveranciers in binnen- en buitenland.

schuttingen, hekwerken en staalconstructies

Een schutting is meestal van hout en is vaak dicht. Een hekwerk heeft een open karakter en kan zijn van hout, smeedijzer of een ander metaal. Hekwerken of schuttingen maken we zelf of in het geval van bijvoorbeeld smeedijzer laten we deze op maat maken en spuiten in de gewenste kleur. We lassen zelf verschillende soorten staalconstructies zoals een pergola of andere installaties waar planten in kunnen klimmen of groeien.

Hier vindt u een link naar onze Projecten pagina waar u een voorbeeld ziet van het bouwen van een eikenhouten schutting: Schutting eikenhout bouwen.

verlichting, tuinberegening, druppelsystemen

Als u ’s avonds graag in de tuin zit, dan ligt het aanleggen van tuinverlichting voor de hand. Zwakstroom verlichting met een transformator leggen we zelf aan. Voor verlichting die direct zonder transformator op het stroomnet wordt aangesloten hebben we een vaste elektricien. Bij planten die in potten of bakken staan is een druppelsysteem aan te bevelen. Planten in een pot hebben weinig buffer en vangen door hun bladerkroon vrijwel geen regenwater op in hun pot. Het zijn zeg maar plantjes op de intensive care afdeling en hebben daarom baat bij een infuus in de vorm van een druppelsysteem.