Je Blauwe regen bloeit niet, hoe kan dat? Tuinman Matthias weet raad en hij geeft tips om je Blauwe regen wél goed te laten bloeien.
Ik heb sinds 4 jaar een blauweregen, maar ik heb helaas nog steeds geen bloemen of bloei gezien. Wat denk je? zal er nog wat aan komen, of zal ik hem eruit gooien wat ik weer jammer vind want dan is het weer een kale muur. Ik hoop dat je mij kunt helpen! groetjes, Marij
Dit is een vraag en frustratie die ik heel vaak hoor. Waarom bloeit mijn blauwe regen nou niet!? Ik zou de Blauwe regen er niet uithalen. Zeker niet na pas 4 jaar, want met deze plant is geduld belangrijk. Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom de Blauwe regen nog niet bloeit. Ik ga de mogelijke oorzaken 1-voor-1 met je af.
Heel veel zon
Allereerst houdt de Blauwe regen van een enorm zonnige plek. Denk aan minimaal 6 uur per dag direct zonlicht. Van nature komt de Blauwe regen zoals veel klimplanten voor in bossen of aan bosranden. In zijn natuurlijke omgeving groeit een Blauwe regen omhoog in bomen. Het duurt in zijn natuurlijke omgeving een aantal jaren voordat hij de boomkruin bereikt en direct zonlicht ontvangt, en dan gaat de plant pas bloeien. Het is dus normaal dat de Blauwe regen de eerste paar jaar niet bloeit maar eerst vooral groeit.
Vochtige en humus rijke grond
De blauwe regen houd van humus rijke grond. Hij houd ook van vochtige grond. Staat jouw plant wel goed in de zon, en is er toch geen goede groei en bloei, dan is dit stap 2 om te onderzoeken. Als de grond te arm (zandgrond) is kun je dit aanpakken met het mixen met potgrond. Dit houdt meestal goed het water vast.
De grond mag niet teveel kalk bevatten want daardoor ontstaan er gele verkleuringen in het blad. Als je besluit om nog extra mest te geven, gebruik dan een meststof met een hoog fosforgehalte zoals beendermeel om zo de bloei te bevorderen.
Vaker en beter snoeien
Je kunt groei van bloemen stimuleren door de plant steeds heel goed te snoeien. Als je wilt dat de blauwe regen uitbundig bloeit, dan moet je de klimplant twee keer per jaar snoeien. Doe je dit niet, dan wordt je plant een rotzooitje met veel dunne takken zonder bloemen.
Je snoeit je Blauwe regen dus 2 keer per jaar: in de winter en in de zomer. In januari of februari is de plant nog kaal en kun je goed zien waar je moet knippen. Snoei alle zijtakken weg tot op 2 of 3 knopjes. Laat de hoofdtakken met rust, tenzij de blauweregen echt te groot wordt en je hem kleiner wilt hebben. Gebruik zoals altijd een scherpe en schone snoeischaar om infecties te voorkomen.
Na de hoofdbloei, In juli of augustus snoei je de Wisteria nog een 2e keer. Knip deze keer alle zijtakken weg tot op ongeveer vijftien centimeter van de hoofdtak.
Haal je Blauweregen dus niet weg. Zoals met veel zaken in de tuin is geduld een schone zaak.
Op zoek naar een blauwe regen?
Er zijn twee hoofdsoorten van de Blauweregen. De blauweregens groeien spiraalsgewijs rond bomen, pergolas of andere steunpunten. De Wisteria Floribunda komt uit Japan en groeit met de klok mee, en de Wisteria Sinensis komt uit China en groeit tegen de klok in.
De Wisteria Sinensis kent in de zomer een nabloei die minder uitbundig is dan de hoofdbloei in het voorjaar. Schroom niet om ook deze soort in de zomer goed te snoeien. De laatste jaren wordt de Wisteria steeds vaker geënt. Hierbij wordt een deel van een al bloeiende Blauweregen geënt op een onderstam waardoor er een grotere kans is op een Blauweregen die snel bloeit.
Bij de Wisteria Floribunda variëteiten komt de bloei doorgaans later dan bij de sinensis variëteiten. Dit kan 10 tot wel 15 jaar duren. Een bijzondere variëteit is de Wisteria floribunda ‘Macrobotrys’ die bloemen kan krijgen tot wel 150 cm lang.
Zorg voor een goede pergola
Blauwe regen heeft een enorme groeikracht, en kan heel groot en zwaar worden. Na verloop van jaren worden de takken armdik en dus ook heel zwaar. Bedenk dus vooraf dat de plant steeds meer ruimte nodig heeft en dat de klimhulp stevig genoeg om het gewicht te dragen. Zorg voor een goede ondersteuning met bijvoorbeeld een pergola.
Met vriendelijke groet,
Matthias