In de media
Burgemeester Amsterdam bezoekt ons Urban Farming project
‘’Vooral de hal bij binnenkomst is erg mooi aangepakt, heel Instagram-waardig, slim gedaan. Prachtige hal in mediterrane stijl. Wie de club binnenloopt ziet direct de eerste eyecatcher: een prachtige hal die geheel in mediterrane stijl is gedecoreerd en uitkomt in de grote zaal van Oliva… ’’
2020 Boek: The story of QO Amsterdam
“A lot of visitors describe our greenhouse as either a laboratory of a spaceship. Foreigners keep saying that they’ve never seen anything like this before. And it’s true, we can definitely say that with this greenhouse on top of our seventy-six-metre high building, we’ve brought urban farming to the next level"
Parool november 2019
“Ja, nee, een eigen kas op het dak geen wonder,,
“Matthias van den Berg, de man met de groene vingers, neemt ons mee een etage hoger, echt het dak op, naar een paarsverlichte kas.
Dit is wel spectaculair, zeg, en dat zeg ik ook tegen Van den Berg. Hij: “Dit is het hoogste punt van het gebouw, op het glazenwasserskarretje na.”
Goede tekst.
Hij vertelt over urban farming en hoe dat vroeger normaal was, maar stadslandbouw is verdwenen, want nu heb je toch binnen 24 uur een kiwi uit Nieuw-Zeeland.
In deze kas groeien zeventig soorten. Aan het raam staan de aardbeien, want het is veel leuker om naar aardbeien te kijken dan naar een krop sla.
En ook over de agastache, Mexicaanse munt, die binnen één à twee uur verwelkt, dus maar beter vlak bij het bord kan groeien. Zo’n takje kost 80 cent per stuk. Op de plek waar zes kroppen sla kunnen groeien, à twee kwartjes per krop, groeit nu voor 80 tot 120 euro aan Mexicaanse munt.
“Jaha, een echte winstpakker.”
Ik heb inmiddels zin om Van den Berg in een doosje mee naar huis te nemen.,,
Entree magazine juli 2019
“The Kitchen Garden in Amsterdam,,
“Deze formule 1 onder de kassen is voorzien van alle laatste innovaties op het gebied van onder andere plantenvoeding, watertechniek en klimaatbeheer. Dagelijks halen keuken en bar hun producten rechtstreeks uit de kas.
Tuinman Matthias van den Berg verbouwt hier met veel liefde en naar behoefte van de keukenbrigade, de meest onderscheidende en kostbare producten.
Maar liefst 70 verschillende, een letterlijke proeftuin dus. Van den Berg:
''In onze hightech kas halen we eeuwenoude stadslandbouw naar de moderne tijd. Geïnspireerd door de vroegere warmoezeniers, gebruiken wij de waardevolle grond die we ter beschikking hebben voor bijzondere teelt: producten die je niet zomaar van het land kan halen.
Zo groeien er alleen al negen soorten tomaten. Ook vind je hier bijzondere eetbare bloemen, cressen en kruiden zoals oester- en champagneblad die doorgaans peperduur en erg kwetsbaar maar nu binnen handbereik zijn.''
Juli 2018 Popupcity and Medium magazine
“To make the greenhouse run efficiently, QO Amsterdam employs a full time rooftop farmer, Matthias van den Berg, to manage the system. In addition to growing highly valued and specialized produce, Matthias works with the QO team on research and development to implement innovations in urban agriculture. The greenhouse is an open environment that encourages guests, schools and locals to come up to the 21st floor to learn more."
November 2019 Kwartier aan de Amstel
Kids in de kas
“Hoeveel stappen zijn er van hier tot de keuken? Tot het eten op het bord ligt?
Tja dat is heel mooi hier. Alle producten komen heel vers op het bord terecht. In andere restaurants gebruiken ze producten die van honderden kilometers ver komen. Hier is het één minuut lopen"
Maart 2018 Nieuwe Oogst
“De kas hangt als een soort badkuip in de bovenste etage. Hierdoor kijken de gasten vanuit de 'kitchen garden bar' schuin omhoog de kas in. Vanaf de straat is de kas niet zichtbaar.
Overdekte moestuin
'Maar 's avonds als het donker is zie je van verre de led-verlichting branden', zegt tuinman Matthias van den Berg. Met zijn bedrijf Amstelhoveniers ontwerpt en legt hij ook moestuinen aan en hij heeft zich verdiept in urban farming.
'Bovendien zijn een aantal eetbare bloemen na het oogsten niet naar de consument te vervoeren, omdat ze binnen een half uur op het bord moeten liggen. Hier kan dat wel. Er ligt dus een unieke kans.'
2014 Parool Hoftuin
“Enkele eeuwen terug in de tijd"
“Maar het knapst is dat ondanks alle nieuwe en opgeknapte elementen, de Hoftuin aandoet alsof je rondloopt in de hoogtijdagen van een paar honderd jaar geleden. Dat klinkt makkelijk met zoveel mooie architectuur die de tuin omringd, maar mooie dingen kunnen door onzorgvuldigheid razendsnel verpest worden.
Dat is niet gebeurd"
“Er is hier heel veel moois. Als je aan komt lopen over het knerpende rode stenen pad door de nieuwe statige poort komt alles troostend op je af. Al het groen is mals en aangeharkt. Overal bloeien nieuwe planten en de citroenboompjes uitbundig. De vijver met groene mozaïekfontein is opgeknapt en alle paden zijn opnieuw aangelegd. Er is een uitgebreide moestuin met kruiden en sla waaruit het theehuis naar hartelust zijn ingrediënten plukt. Dat zal ongetwijfeld een schare fans van lokale voedselvoorziening opleveren."